Goeie ouwe tijden…

ouwe tijd

Heeft u een mooi verhaal welke zich afspeelt in de goeie ouwe tijd…, denk dan eens aan de grote gezinnen van vroeger:
Hoe de slaapplaatsen waren verdeeld, wat schafte de pot, de lange dagen die je maakte toen je thuis moest meewerken, met zijn tienen in hetzelfde badwater…
Stuur je verhaal dan naar mij op.
Ik ben op zoek naar mooie en leuke verhalen, herinneringen aan gebeurtenissen in de goeie ouwe tijd…, leuke anekdotes of kleine voorvallen die u zijn bijgebleven.

U kunt uw verhaal sturen naar het volgende adres: binnekieke@ziggo.nl

 

slapen Stapelbedden bestonden nog niet! Wel bestonden de twijfelaars en tweepersoonsbedden. Met wie, en hoeveel broertjes en zusjes moest u vroeger het bed delen thuis in het grote gezin?
>>Het slapen bij ons, dat ging zo: de vier oudste meisjes sliepen in een tweepersoons bed, maar lagen er dan dwars in. Zo hadden ze plaats genoeg en ze waren toen nog vrij klein. Zelf sliep ik in een ledikantje. Ik kon daar extra lang in, omdat ik klein voor mijn leeftijd was. Wat later toen we groter waren sliepen we met z`n vijven op zolder. De twee kleinere broertjes sliepen in het opkamertje bij oma`s woonkamer, want Oma woonde bij ons in. Leuke tijd hoor!!!
Maria Jacobs.

 

wassenIn de teil voor de wekelijkse wasbeurt, de vraag is of je je echt schoon voelde als je als tiende kind in een teil gewassen werd….Wat zijn uw herinneringen aan het wassen in de teil, vroeger bij u thuis in het grote gezin?

>>Ik ben er eentje van acht kinderen. Op zaterdag gingen wij in de teil, die dan gevuld werd. De ovale en de ronde teil werden er voor gebruikt,…waar ook in geweckt werd. Om de beurt in hetzelfde badwater! Dan na het bad kreeg je van die akelige gebreide pikkende borstrok aan, vooral als je huid nog vochtig was….brrr.. De week erop kreeg je weer een schone borstrok aan. Groetjes Pita.

 

>>Misschien gebeurde dat toen niet snel in andere grote gezinnen maar bij ons was het zo, zo gauw iets zichtbaar werd, borstjes of haartjes, dan mocht je alleen in schoon water.
Marietje van Daal.

 

werken

Elke ochtend met het alle kinderen uit het gezin naar dezelfde school of allemaal thuis verplicht meewerken op de boerderij tot s `avonds laat….

 

>>Ik kom uit een groot gezin van 18 kinderen, acht meisjes en tien jongens. Hiervan zijn er al 2 kinderen vroeg gestorven, aan kinderziektes. Ik was de oudste. Ons gezin was groot en arm, in die tijd. Ik ben in de vroeg van de lagere school af gegaan, ik was nog geen 12 en moest thuis werken. Was ik thuis niet hard nodig, dan moest ik bij buren of kennissen gaan werken, in het huishouden, als kraamhulpje of op het land. Lange dagen maakte ik maar er moest gewerkt worden. Ik verdiende voor 10 dagen als kraamhulpje 25 gulden, die ik thuis af moest geven, zoals iedereen in ons gezin zijn verdiende geld moest afgeven.
Beppie van Haren.

 

 

eten

Tien, twaalf of meerdere kinderen…en moeder maar koken…Kon iedereen maar aanschuiven? Snel eten anders was er niets meer….?

>>Iedere morgen moesten wij om 6.45 uur naar de kerk. Dan samen eten in de keuken, waarin wij allemaal op lange banken aten. We waren totaal met twaalf kinderen thuis. Mijn moeder moest wel 5 kilo aardappelen per dag voor ons schillen. Ik was een van de jongste de oudere kinderen waren het huis al uit. Snel aan tafel want….op is op.
Mientje Jans.

>>Bij een oom en tante eten was voor ons heel bijzonder. Zij zelf hadden 11 kinderen en die aten niet tegelijkertijd maar in twee beurten. Eerst de grote en daarna de kleintjes. Eerst werd er gebeden (zij waren zeer vroom) in een moordtempo die niet verstaanbaar was maar werd afgesloten met: ‘in de naam van de vader, zoon en heilige geest, amen’. Daarna kreeg je soep in een diep bord. Wij (mijn zus Jet en ik) waren niet snel genoeg met het dooreten, dus kwamen de piepers, groente en worst gewoon bij het resterende kletje soep wat nog in je bord zat erbij. Ook kreeg je geen ander bestek, alles ging op dezelfde lepel.
Het slapen was ook bijzonder. Zij waren allemaal klein van stuk, wij tweeën waren qua lengte veel langer. Dus lagen wij met de benen buitenboord. Een soort sneeuwwitje effect. Een grote maar wel een hechte familie.
Rian Schippers

 

AnimatieOoievaarSeksuele voorlichting aan kinderen was in de jaren ’50 niet gebruikelijk. Er werd amper over seksualiteit, ongesteldheid en alles wat daar  mee te maken heeft gesproken. Seks bestond gewoonweg niet. Kinderen werden gebracht door de ooievaar of kwamen uit de boerenkool….

 

>>Ik las zojuist je oproepje over de goede oude tijd en dat deed me terugdenken aan een verhaal wat een mevrouw mij jaren geleden heeft verteld. Ik werkte destijds ( zeker 23 jaar geleden) bij haar via de gezinszorg, zij was toen ca. 93 jaar oud.
We zaten aan een kop koffie en hoe het ter sprake kwam, geen idee, maar ze vertelde dat zij als jong meisje geen voorlichting had gekregen en dat in deze tijd het toch wel beter was geregeld. Zij had dus geen idee en dacht werkelijk dat wanneer een jongen haar tegen haar achterste sloeg zij zwanger zou zijn. Om deze reden ging ze dan als ze bij een jongen in de buurt stond, ook altijd met haar rug ergens tegenaan staan. Op een dag was ze naar de kermis en kwam ze een leuke jongen tegen die ze kende, en die sloeg haar tegen haar gat. O je,.. nu ben ik zwanger dacht ze en was helemaal in paniek. Als ik me haar verhaal goed herinner heeft die paniek een paar dagen aangehouden totdat de huisarts haar had verteld dat ze daardoor echt niet zwanger kon worden, en dat ze zich verder geen zorgen moest maken, maarrrrr zei ze hij vertelde er niet bij hoe dat dan wel ging….
Een tijdje daarna kreeg ze verkering en ging trouwen en nog wist zij niet hoe of wat, tot de huwelijksnacht daar was en zij er op die manier achter moest komen. Ze vertelde me dat ze heeeeeel kwaad was geworden op haar man dat hij zoiets zomaar bij haar had durven doen, en dat ze zelfs al haar trouwfoto’s had verscheurd. Gelukkig is het daarna allemaal goed gekomen.

Toch hebben wij er toen met zijn tweetje echt heel smakelijk om zitten lachen en zij vond toch ook wel dat de voorlichting van nu toch wel beter was.
Groetjes, JoséU mag hier een berichtje achterlaten! Het emailadres word niet getoond! Bedankt namens Binnekieke!!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s