Nostalgische boekentips

Regelmatig snuffelend in boekenzaken, zoekende naar boeken met een nostalgische uitstraling, maar vooral de beschrijvingen, leefwijze en foto`s van de “goeie ouwe tied”.


Zoals dit schitterend boek: Binnen bij boeren.

Binnen bij Boeren,
Wonen en werken in historische boerderijen, duidelijker kan een boektitel nauwelijks zijn.

Een prachtig geïllustreerd boek, (238 blz), waarbij je meer respect krijgt voor boerderijen waar nog steeds word geboerd, maar ook boerderijen die woonboerderijen zijn geworden! Als het ware…je kunt “binnekieke” in en om de boerderijen.

Bij Wonen:
Mooie kamers, Keukens, Proviand, Slapen, Voor en achterom, Op de vloer, aan de wand, licht, water, lucht, en Naar het “huisje”.

Bij Werken:
Stallen, Mest, Op de dorsvloer, Opslag van voer< Verlichting en ventilatie, Zuivel, en Mechanisatie.


Het prachtige boek van Josè Huurdeman: Hamersveldse vrouwen.

 “Hamersveldse vrouwen” zijn vrouwen die behoorden tot de Sint Jozefparochie in Hamerveld, een dorp wat nu niet meer bestaat: Hamerveld werd Leusden.
Josè heeft elke vrouw in haar boek geïntervieuwd, dochters en moeders komen aan het woord. Zo wordt meer dan een eeuw de plaatselijke geschiedenis verteld, soms wel in twee-,drie, vier generaties terug !

Een echte aanrader: ISBN 9789087880798

Tijdens de researche voor haar boek, kwam Josè bij mij even “Binnekieke”. Opoelappen kunnen natuurlijk niet ontbreken, want dat hoort ook bij vier generaties vrouwen, dus wilde ze graag deze foto voor haar boek gebruiken!

Ik ben blij dat ik een heel klein steentje heb mogen bijdragen aan dit mooie naslagwerk met mijn foto van de opoelappen. Bedankt Josè !!
Inmiddels is mijn site www.binnekieke.nl geworden.

Cha,Cha,Cha, tja, wat zullen we eten? Vergeten eten.
ISBN: 9789055945191


In dit boekje blikken we terug op de tijd dat de huisvrouw er nog een dagtaak aan had om haar gezin te voeden. Waar kwamen de producten vandaan en hoe werden ze gemaakt? En was het eigenlijk wel lekker?? Vergeten eten, gaat niet alleen over de vergeten manier van maken en bereiden, de momenten waarop we aten en het weinige waar we tevreden mee waren.

Feest was iets om naar uit te kijken. “Het is niet alle dagen feest”, riep mijn moeder als wij iets lekkers vroegen. Feest,…daar spaarde je voor, dan werd er speciaal gekookt. Al weken was het huis in rep en roer, want er werd werk gemaakt van het Paasontbijt, of het Kerstdiner.

Kortom een geweldig boekje, zie ook de nostalgiereeks :

De jaren `50…………… tot leven gewekt!!

Dit schitterende boek is een zoektocht naar de jaren van de jeugd van toen.
Auteur: Jack Botermans


Het was een huiselijke tijd, iedereen had zijn bezigheden, maar thuis was het overal hetzelfde. Er was ook niet zo veel keus als nu. Een paar merken huishoudzeep, een setje pannen met een groen biesje, een zwarte telefoon, ..als je er al een had…

De prille jaren…
Meestal kreeg je pap. Wel lekker warm, maar soms kwam het je neus uit. Letterlijk. Daarvoor had je dan je slabbertje. Voor melk waren er verschillende opties. Borstvoeding was de norm, maar drinken uit de fles kon ook. Daarvoor had je een rubberspeen, die op den duur barstjes kreeg omdat hij telkens weer werd uitgekookt. Ook de kinderindustrie zoals die zich tegenwoordig heeft ontwikkeld, bestond nog niet. Je katoenen luiers hingen in grote hoeveelheden op de zolder te drogen, en verder droeg je vooral zelfgebreide goedbedoelde hobbezakken.

Nou mag ik…..
Je fantasiewereld reikte zover je wilde. Gelukkig kon je veel naar buiten. Op de fiets( van jou en je broertje samen, een damesmodel, die waren tweedehands goedkoper) naar spannende plekken.
S`winters vroeg naar huis…met z`n allen om de grote tafel met een bordspel, radio aan, warme chocomel en de kachel snorrend….
Al met al een echte aanrader, het boek jaren `50.

Andere uitgaven van  Jack Botermans.
Van ooievaar tot babykrul. De kraamtijd van toen voor de moeders van nu
Babyboomers
Herkenbare beelden uit het leven van een bijzondere generatie.
Bij ons op school
In de jaren vijftig en zestig.
Dat waren nog eens échte winters! Ons koude kikkerland in vroegere jaren.
Die goeie ouwe diensttijd Hoe ze van vader een man maakten.
Getrouwd voor beginners – HIJ Meer dan 100 dingen die een béétje bruidegom écht moet weten!
Gezelligheid kent geen tijd
 Nederland en zijn tradities – Van kaatsen tot carnaval tot haringhappen.
Hoor wie klopt daar?
Hoe we vroeger Sinterklaas vierden.
‘Mag het een ietsje meer zijn?’ De middenstand in de jaren ’50 en ’60.
Liever naakt dan namaak
Hoe we door reclame zijn verleid.
Met pa en ma op vakantie
Het avontuur tegemoet in de jaren ’50 en ’60.
Mijn broer had er ook zo één!
Brommers in de jaren 50 en 60.
Mijn oom die had er ook zo een!
Motorfietsen uit een knetterend verleden.
Mijn vader en ik!
Papa, mijn grote voorbeeld…
Mijn vader had er ook zo één
Auto’s in de jaren vijftig en zestig.
Toen roken nog gezond was!
Een tevreden roker was geen onruststoker.
Toen wij jong waren…
Opgroeien in de jaren vijftig en zestig.

Wat de pot schaft.

*Eten, drinken en snoepen van toen.

Wat de pot schaft is geen kookboek, maar een boek vol herinneringen.

Over geprakte maaltijden, kuiltjes voor de jus, De Gruyters “Snoepje van de Week” , koekjes soppen in de thee en andijvie met witte saus.
En wie zin heeft om de smaak van vroeger nog eens terug te halen, wordt van harte uitgenodigd om wat recepten uit te proberen.
Haal jij bij Meutstege even een ons belegen kaas en laat het maar opschrijven… Duizenden malen per dag hebben moeders iets dergelijks tegen hun kinderen gezegd, Betalen?? Komt later wel. De kruidenier noteerde het bedrag in een boekje en kwam aan het einde van de week het geld halen.

Inmaken was in die tijd voor veel mensen een goede manier om groente en fruit te conserveren. Het gebeurde in weckflessen. Deze waren genoemd naar de fabrikant ervan, de Duitse firma Weck, die het principe van het wecken had ontdekt.

En zoals ik al eerder schreef……wie zin heeft om de smaak van vroeger nog eens terug te halen, moet beslist dit boek in zijn bezit hebben.
ISBN 978-90-5897-686-4

7 reacties op Nostalgische boekentips

 1. reina zegt:

  De titel roept onmiddelijk herinneringen op. S Morgens met mam de huishouding “doen”met eigen stoffer en blik, bij ons stubber en motblik geheten, mot is stof, denk aan motsneeuw, daarna Ab Goubitz en gymleraar of was dat de pianist ochtendgymnastieken, dan kwam de kreet van hierboven, gevolgd door cha cha cha, wie zal dat weten? Wie is de man die ons dat zeggen kan? De groenteman! hij had tips over seizoensgroenten (andere waren er niet in 52/53, recepten en soms ook wel iets van uit de natuur er bij gebruiken wat hij zelf niet verkocht. Dan kwam, eindelijk, Kleutertje luister en daarna de schrik van mij: Met naald en draad voor u paraat met Ida de Leeuw.van Rees, dan mocht je er niet door praten, want mam was geabonneerd op de patronen in het klein en mocht natuurlijk geen tip missen.Herinneringen aan een gelukkige jeugd, er was nog geen TV die kon laten zien wat je allemaal als grenzend aan minima moest missen (maar wel koeien, kippen en een eigen tuin, dus eten was er genoeg, alleen niet zo zoet als nu ,,,amandeltjespudding van AJP, ik koop het nog wel eens in Bunde, Dle, moet wel gekookt worden en was toen voor de zondag gereserveerd.

 2. die opoe-lappen verschrikkelijk vond ik ze ik heb wat gejankt

  • Hallo Hannie,
   Inderdaad dat was verschrikkelijk om ze te dragen gelukkig heb ik ze niet lang hoeven te dragen,
   want toen kwam het maandverband. Nog niet alles maar wel wat beterder…
   Gelukkig zijn de tijden daarin veranderd!! Leuk dat je er was.
   Groetjes Anna

 3. Carina zegt:

  Hoi Anna
  Wat ook een heel leuk boekje is, Van ooievaar tot babykrul. De kraamtijd van toen voor de moeders van nu. Vol met leuke foto’s en plaatjes. Mijn complimenten voor je mooie site en je geweldige verzameling. Krijg er heel veel inspiratie van!
  Groetjes Carina

  • anna zegt:

   Hoi Carina,

   Bedankt voor de goede tip!!! Ik heb het zojuist opgezocht, maar inderdaad het lijkt me een erg mooi
   boekje. Ik ga het ook aanschaffen.
   Erg leuk dat je er was en fijn dat je er inspiratie van krijgt, helemaal goed!!!

   groetjes Anna

 4. tiny zegt:

  Hé die Anna,

  Ik heb eens zitten brainstormen over dat boekje over “Vergeten eten”. Ik denk dat er weinig mensen zijn die hun eigen groenten verbouwen: hetzij in de kas of moestuin. “Oh ohhhhhh, wat een werk” !! Zakkie gesneje groente en voorgekookte piepers uit supermarkt in de pan en op je bord. Huppetee………lekker makkelijk…….

  Weet je, ik wil niet katten hoor. Ha haaaaa..nee, zo zit ik niet in elkaar !! Maar soms is het zo jammer dat mensen niet meer weten wat een pastinaak is. Of een aardpeer. Offe…..een oerpeen en een meiraap. Mensen staan je soms aan te staren zo van: “Waar heb je het over”. Maar juist die vergeten groenten maken een maaltijd zo bijzonder. Doen je denken dat je nog klein was en bij opoe aan tafel zat te eten…Dat je tevreden was met wat je op je bordje kreeg. Pure eenvoud. En dan niet te vergeten ál die potten met weckgroenten. Mmmmm…wat lekker. Bij mij staan ze in de kelder hoor. Alle soorten uit mijn eigen groentenkasje. Bij de boer naast ons staat een vlier waar ik straks de bloesem weer uitknip en cider van ga maken. Of een heerlijke jam. Heb vandaag paardenbloemenjam gemaakt. Wat een werk, maar zo gezond en lekker. En mijn oude schoonpapa van 89 is er dol op. Of zullen we het weekend eens een heerlijke brandnetelsoep eten? Mijn man belt dagelijks als hij naar huis gaat en vraagt: “En wat is de verrassing vandahaaaaaaaag”? Zo lief.

  Pffff……..dit moest ik gewoon ff kwijt toen ik weer aan het neuzelen was op je site.

  Liefs, Tiny

  • anna zegt:

   Hey Tiny,

   Wat geweldig die verhalen en herinneringen die jij hebt! je moet een boek gaan schrijven!!!
   Ik weet ook niet alles van groentes, maar ik houd ook niet zo van koken eerlijk gezegd. Met kerst vind ik het wel erg leuk
   om iets aparts te proberen te koken…
   Een meiraap??? Ik weet het niet. Kan ik geen les vegeten groenteles nemen bij je?? Ha,ha.

   Bedankt weer voor het leuke berichtje!!!
   Liefs Anna.

U mag hier een berichtje achterlaten! Het emailadres word niet getoond! Bedankt namens Binnekieke!!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s