Ons keuken

De koffiebonen worden gemalen in een tussen de benen geklemde molen. Kinderen wassen zich in een teil. Bakker, Groenteboer en melkman komen aan huis. Een koekje bij de koffie is een bijzonderheid, snoep is een luxe. In de wc liggen stukken krantenpapier klaar voor gebruik. Door de koffie gaat een schepje Buisman. De ruiten worden met spiritus schoongemaakt. Dit zijn de jaren tussen 1920 en 1950, het zijn de jaren zonder mobieltje, computer en pinpas….

Het nostalgisch fornuis ^^is een belangrijk middelpunt, en een aandenken aan een geliefd familielid, opa Jaap !! Vandaar dat het fornuis ook “Japie” heet!

Dit is onze woonkeuken ^^ uit grootmoederstijd, het is voor ons een echte ‘leefkeuken’ en je kan er ontzettend genieten van al die oude spulletjes, je waant je echt in de jaren 40 à 50.Het verzamelen is een hobby, maar ook steeds weer wat veranderen….is ook erggg leuk!!

 
Onze keuken ^^is  van alle gemakken voorzien, maar de koelkast en diepvries staan achter een oud deurtje verstopt !!!! De elektrische apparaten mag je naar mijn mening absoluut niet zien in ons oude huis!! In het huis word nogal eens wat verzet of veranderd, zoals hier het ijzeren vleesrek. Dit hing al in ons achterhuis (de deel) toen wij erin kwamen wonen. Dit rek werd gebruikt om de geslachtte dieren aan op te hangen.

 

De oude tegeltjes bak ^^en het granieten aanrechtblad brengen de nostalgie en de sfeer in onze keuken!! En waar natuurlijk de oude schoonmaakmiddelen niet mogen ontbreken!!


Het keukenrekje met oude overhanddoek,
mag eigenlijk naar mijn mening niet ontbreken in een oude keuken…

Grootmoeders keukenrek ^^(uit antiekboek) nagemaakt door mijn man!!

Schitterend die oude verpakkingen, mocht je er oude verpakkingen hebben staan waar je niets meer mee doet…houd ik me aanbevolen, neem dan even contact met me op en samen kunnen we het vast wel eens worden!

En niet te vergeten de levertraan!!!!!
Wie is er niet groot mee geworden??? Die vieze smaak vergeet ik nooit meer…… Heel gezond, elke avond een lepeltje uit de kleverige fles. De neus kneep ik dicht, zodat ik het beter door kon slikken…niet erg hoor dat er AD- druppels voor in de plaats zijn gekomen.

De fles nog in de verzegelde dichte verpakking, en nog helemaal gaaf!!!
Toen ik deze kocht, dacht ik weer aan mijn motto…… 

“”krek wak woj, en nou hek `t””


Oude kinderpap bordjes boven op de schouw^^! En natuurlijk een randje van het ouderwetse rode ruitjes stof.

Elke dag weer verse eitjes van onze kippen, en oude flessen met aromaten uit een oude bakkerij!! Links de oude kookboeken.

Lekkere val appeltjes waarvan je zoals dat in Brabant heet
grootmoederstijd “appelenprut” kunt maken!


Hieronder volgt het recept uit een kookboek van 1936:

Appelenprut: oftewel heete bliksem

1 kg appelen (zoet of half zoet, half zuur)
1 1/2 kg aardappelen
1/2 kg mager spek
4 à 5 gr zout
iets kaneel
iets suiker

Wasch het spek met lauw water af en zet het op met 1/2 liter kokend water. Laat het een 1/2 uur koken. Leg de aardappelen hierop, doe er het zout bij en leg hierop de in vierengesneden geschilde appelen zonder klokhuizen. Laat alles op een zacht vuur gaar worden (ong. 1 uur ).

Neem het spek eruit en stamp de appelen en aardappelen door elkaar.
Voeg kaneel en suiker naar toe!

Wij wenschen jullie smakelijk eten!

En natuurlijk lekkere grootmoederstijd pap na!!!! MMMMMMM

 Uit het kookboek van 1936 heb ik gekozen voor
de Chocolade-rijstpudding. De Chocolade-rijstpudding is erg lekker, maar heel voedzaam!                                                ^^ MMMMMMM

    

Foto1:^^Uit een receptenboekje van Honig Maizena – geheel Nederlandsch fabrikaat!
Foto2:^^ een heel oud receptenboekje van Van Houten`s chocolade en cacao: de roem van het Nederlandsch fabrikaat!!En een oud receptenboekje van Droste`s recepten.

 

 
De oude blikken kinderkeukentjes zijn ook helemaal geweldig,…met de kleine pannetjes bestek, en lepelrekje, enz..


Oude grootmoederstijdwinkelboekjes uit de jaren 50 !!! ^^Aan het eind van de maand, als er weer geld was, moest je afrekenen. En als er niet genoeg geld was, werd het in het grote boek opgeschreven. Je kon dan ook rustig je kind weg sturen voor een extra klein boodschapje, met een lijstje en een portemonneetje met klein geld. Maar was er geen geld meegegeven , dan werd het gewoon opgeschreven en aan het eind van de week afgerekend met de winkelier.

Aan het eind van de week werd door de huisvrouw de kas opgemaakt, met alle bonnen, en aan het eind van de maand de totaalstand. Dit deed ze m.b.v. het huishoudboekje. Zo had de huisvrouw het qua huishouding goed voor elkaar, en kon ze tegenover de kostwinner verantwoording afleggen……zeker prachtig als ze aan het eind van de maand nog iets overhield!!
Toen waren de “boodschap prijzen” nog leuk…
Je hebt de boekjes goed bewaard Oma Knotje
Dank je wel !!

De tas van Oma, heb ik opgevuld met oude verpakkingen uit grootmoederstijd, zoals oude rijst, busje foelie, koffie, pap en karnemelkzeep, enz. en natuurlijk de winkelboekjes uit de jaren `50.Oude verpakkingen, verschillende soorten/merken thee en koffie, wasmiddelen, zepen,
hieronder oude cacao verpakkingen, oude fles met slaolie, fles met wijn uit 1964.
Oude keukenverpakkingen vind ik helemaal te gek, dus.. mocht je verpakkingen bezitten waar je verder niets mee doet…. ik neem ze erg graag van u over, neem dan contact met
me op.

De oude radio speelt nog goed, maar moet wel  nog even opwarmen!!

*****************************************************************


Voor de Zondag: om op stap te gaan naar de kerk. Hoedje, tasje, kleding, jarretels, sokken en niet vergeten om het korset aan te trekken!!!

Op het schap staan de hoest-en stoppoeders van Mijnhardt`s, wond en kinderpoeder van Fissan en een zakje met tandpoeder. Sloans liniment bestrijdt de pijn…., dropsiroop voor de hoest.

De echte oude dameskousen heb ik gekocht van een oud vrouwtje die haar bovenverdieping vol had liggen met oude dameskousen…een schitterende verzameling. Deze kousen zijn van echt zijde en komen uit Frankrijk, genaamd: Fille d`ecosse. Het mooiste aan de kousen is dat de kaartjes uit de winkel er nog aan zitten, dat maakt het helemaal af.

 

Tot slot een grappig gedicht over onze Moeder, leek me wel toepasselijk bij het onderwerp “ons keuken”. Zouden ze dit met de toekomst bedoelen…”de vergrijzing”????

          Internetten!!

Onze moeder was een schat!
Die kookte, naaide, dagelijks bad.
Nimmer was haar iets te veel.
Ieder kreeg op tijd zijn deel.
En vader kreeg voor ieder klusje,
altijd weer een dankbaar kusje.
S`avonds rustig bij de haard,
s`zondags lekkere appeltaart.
Helaas,..`t is over met de pret;
Mammie is aan `t Internet.
Nog steeds is Pappie in de weer,
maar hij krijgt geen kusje meer,
zit vaak zielig bij de buis.
Mammie liefkoost nu een muis.

Nooit meer is er appeltaart,
zelden is er warm te eten.
Haar kookkunst is ze mooi vergeten.
Internetten uur na uur,
eten trekken uit de muur.
Een bal gehakt en een kroket,
want Mammie is aan `t Internet.
Laatst verloor zij duizend Yen,
poker spelend met Dzjapaen,
en een man uit San Francisco,
wil nu met haar naar de disco.
Ze deed zich voor als een jonge meid,
en nu raakt ze hem niet meer kwijt.
Pappie gaat alleen naar bed,
want Moeder zit achter het internet.


Aan de keuken ligt de “gang”, waar al onze oude familiefoto`s hangen. De oudste foto is van onze overgrootmoeder, Hindrika Meijer, die in 1885 geboren is!! Uit de monden van familie heb ik vernomen dat ze rond 1920 is gescheiden van haar man. Dat zal toen een schande zijn geweest, maar toch knap dat ze het aandurfde toendertijd….!!!

De oude kapstok, met oude kinderattributen, klaar om naar school te vertrekken!! Aap noot Mies plankje, kinderspeelgoed, stepje, en niet te vergeten de schoentjes, klompjes, en de warme jasjes en mutsjes.

** Tot zover ons keuken en onze gang!!

33 reacties op Ons keuken

 1. Petra Blackstone - Beets zegt:

  Heerlijk, ik gebruik nog steeds sunlightzeep bv.om m’n eigen wasmiddel te maken wat tevens voor vele doeleinden te gebruiken is, goed en goedkoop. Ik heb ook alles ouderwets maar niet zo erg als jij. Geweldige inrichting !!!

 2. Will Jansen zegt:

  Hallo Anna, wat een ontzettend mooie en gezellig informatieve site heb jij! Ik heb er een paar uur heerlijk van genoten en zag heel wat herinneringen voorbij komen! Zelf ben ik al jaren bezig met een poppenhuis en keek vooral bij jou om ideeën op te doen en heb de link naar jouw website aan mijn mede poppenhuisfannaten doorgegeven. Ik denk dat je er heel wat fans bij zult krijgen!
  Liefs en groetjes Will

 3. ingrid struik zegt:

  heel leuk om binnen te kieke. vroeger had ik zelf ook zo”n leuk fornuisje met vuursteentjes en die kleine pannetjes. ik heb wel tot mijn 15e met poppen gespeeld. leuk om het weer te zien.

 4. Tonia zegt:

  Heel leuk heel veel dingen komen me bekend voor vooral de granieten aanrecht met de zwart wit tegeltjes. Heerlijk die herinnering.

 5. Hennie Appel zegt:

  Hallo, ik vind net de site van binne kieke, kan je alleen op de site dit zien of kan het ook echt en weet je misschien of er een boek te koop is waarin je die oude spullen kunt bekijken, we hebben een kleinzoon van 16 jaar en die is heel geintereseerd in spullen over de jaren vijftig, vind hij prachtig dus oma is maar weer op zoek gegaan heb nog niets voor hem behalve oude langspeelplaten van Jhonny Cash een paar van de Rolling Stones een paar van Queen, nu nog AC/DC wat voor muziek dat ook mag zijn, ik vond je site schitterend ik ben van 1940 dus weet ik nog veel maar mijn oma en moeder hebben alles weggedaan ik zelf ook maar nu onze kleinzoor zo graag spullen wil uit de jaren 50 ga ik maar weer op de snuffel toer, hij doet de opleiding media en vormgeving en dat gaat tot nu toe heel goed, heel veel groetjes van oma Hennie Appel uit Asen

  • Hallo Oma Hennie,

   Wat een leuk berichtje!! En wat apart dat je kleinzoon geïnteresseerd is in oude spullen.
   natuurlijk erg leuk, en Oma Hennie kan natuurlijk een boel vertellen van vroeger, leuk!!!
   Er zijn genoeg boeken van de oude tijd, zoek maar een bij de tweedehands winkeltjes op internet. Van de Jaren 40 is ook een boek van met plaatjes, of kijk eens op de pagina van mijn site:https: //binnekiekedotcom.wordpress.com/nostalgische-boekentips/
   misschien vind je daar wat tips.
   Een bezoekje bij binnekieke kan niet want wij wonen in dit museum, vandaar het een online museum site is.

   groetjes uut Brabant, Anna

 6. Margreet Rovers zegt:

  om te kwijlen al die dingen, super!!!!!

 7. Jansje van Duijn zegt:

  Hallo Anna.
  Ik moet hier even op reageren hoor, zit nu voor de zoveelste keer te genieten van alles wat ik zie.
  Het herinnert me zo aan vroeger, herken zo veel, en dit is ook waar ik eigenlijk altijd een gevoel van heimwee bij ervaar.Wat een eenvoud en rust gaat er van al je spulletjes uit. Wat zou ik er graag tussen leven, dan was het elke dag feest voor mij.
  Hoe heb je het zo bij elkaar kunnen verzamelen. Ja je hebt er gewoon oog voor. fantastisch hoor, mijn complimenten.En waar de een zegt wat moet je met die oude rommel,zeg ik doe voor mij alle moderne spullen maar bij het grof vuil, en zet mij maar heerlijk tussen deze nostalgische spullen neer,wat zal dat genieten zijn.
  Nu een hartelijke groet hoor van:
  Jansje van Duijn.

  • Hallo Jansje,
   Dankje wel voor alle leuke complimenten!!
   Nee hoor Ikea en Blokker kunnen sluiten…….hihi
   Erg leuk dat je er was, hopelijk tot een volgend keertje?

   Groetjes Anna.

 8. Veronique Wesseling zegt:

  Beste Binnekieke, voor mijn nog te schrijven kinderboek was ik op zoek naar sfeerbeelden etc. in de jaren ’50. Ik werd gewezen op deze website. Wat een geweldig hulpmiddel voor mijn boek, dat de titel krijgt E-mail – Emaille. Het verhaal speelt zich af in 2013 en rond 1950.
  Bedankt, Veronique Wesseling

  • Hallo Veronique,

   Wat geweldig!!! Wat een mooi idee!!! En vooral de jaren `50 boeien me heel erg.
   Wat aardig dat je eerst vraagt naar de hulpmiddelen, maar mag mijn naam Binnekieke dan in jouw boek verwerkt worden?
   Dat zou ik erg leuk vinden…..

   Bedankt en heel veel succes, groetjes Anna.

 9. Tiny zegt:

  Hé Anna,

  Hier ben ik weer na een lange tijd van zwijgen en zwoegen. 😉 De keuken raakt mij echt. Zo mooi…..zo puur…..zo echt ! Geen poespas, gewoon…..gewoon…..Helaas heb ik na de verhuizing mijn keuken moeten inruilen voor een super moderne. Vaak huil ik om het gemis van mijn eigen vertrouwde keukentje met granieten aanrecht en zwart/witte gootsteen. Wat ik doe is dan even het museum induiken en daar de tijd opsnuiven van 1900. Daar is alles nog echt zoals jij laat zien. Inderdaad zoals je beschreef: geen pc’s, mobieltjes, tv etc……Weg van alles. Terug naar toen, naar de teil, de houten plee……

  Ga zo door meid !! Koester het verleden…..

  Lieve groetjes, Tiny

  • Hoi Tiny,
   Wat leuk dat je er bent, en bedankt voor je leuke boodschap.
   Inderdaad, het is te gek om in het verleden te “leven”, tussen alle groot moedersspulletjes.
   Zoals ook jij voel ik me daartussen herboren.
   Leuk dat je binne kwam kieke..

   Groetjes Anna

 10. Margreet Hettinga zegt:

  Hoi Anna,
  Ben weer lekker aan het genieten bij je van al die leuke spulletjes van vroeger. Het is zo leuk al die herkenbare dingen die jij verzameld en zo ontzettend mooi tentoonstelt. Lijkt me ook heerlijk
  om tussen al dat moois ter wonen. Zou haast jaloers worden..nee hoor!! Ik kom weer snel terug
  groetjes Margreet

  • Hoi Margreet,
   Bedankt voor de complimenten en ik ben blij dat je zo kunt genieten, het is inderdaad erg leuk om tussen de spulletjes
   te leven, en er elke dag van te kunnen genieten.
   Leuk dat je er was, en tot snel,, groetjes Anna.

 11. lies zegt:

  waauwwwwwwwwwwwwww helemaal mijn stijl schitterend
  we zijn goed op weg maar we zijn er nog lang niet
  ik denk dat we het nog te netjes willen houden heerlijk zon keuken
  ben er helemaal jaloers op

  • Hallo Lies,

   Erg bedankt voor je leuke mail-bericht!
   Dus jullie zijn ook aan het verzamelen geslagen, leuk!!! Voor jaren terug was het bij mij ook
   `netjes`maar als je zoveel verzameld moet je er ook natuurlijk een plekje voor hebben….
   Nog ff dat puilt het bij jullie ook uit….ha,ha.
   Leuk dat je er was!

   Groetjes Anna.

 12. Hallo Anna,
  We vonden het helemaal geweldig en waren behoorlijk onder de indruk van al dat moois. We hebben het in Drenthe er nog vaak over gehad. En zijn natuurlijk erg benieuwd als het op televisie komt. Als je de datum weet wil je mij die dan mailen. Die uitzending mogen we niet missen! En wat een leuke site, en hoop in de toekomst ook zo’n site te krijgen.
  En ben heel erg blij met de pakjes honig custard. Die krijgen een mooi plekje in mijn kruidenierswinkeltje.
  Groetjes William en Monique

  • anna zegt:

   Hallo William en Monique,

   Bedankt voor het leuke berichtje!
   Ik ben ook blij dat jullie tevreden zijn met de pakjes pudding, en ben erg benieuwd hoe jullie
   etalage er straks uit zal zien, maar zoals ik al gezien heb op jullie site zal dat best goed komen.:)
   Natuurlijk laat ik jullie de datum weten wanneer de uitzending op tv komt, tzt staat
   dit ook op mijn site vermeld.
   Wij vonden het gezellig om met jullie te babbelen over onze wederzijdse hobby`s.

   Groetjes Anna.

 13. Gea zegt:

  Hoi Anna,
  Wat hebben jullie het fantastisch voormekaar. Dit zie je nergens. Ik kan zo erg genieten van je site. kom ook regelmatig terug om me te vergapen aan alle geweldige spullen. Precies mijn stijl. Als het kon kwam ik direct bij jullie inwonen. Ik krijg maar niet genoeg van al dat moois. Geweldig!!! Als ik op visite zou komen voel ik me als een kind in een snoepwinkel. Harstikke bedankt dat jullie een ander laten meegenieten. En dat doe ik, telkens weer.
  Groetjes, Gea

  • anna zegt:

   Hallo Gea,

   Waw, wat een reactie!!! Ik word hier stil van en zit in mijn stoeltje te blozen…..
   Kom gerust terug om binne te kieke, erg leuk…verzamel jij ook oude spullen?
   Ik vond het erg leuk dat je genoten hebt, ik geniet zo elke dag van mijn “snoepwinkeltje”, mooi gezegt van je, ha,ha.

   Groetjes en erg bedankt, Anna.

 14. els linnenbank zegt:

  erg leuk die nostalgie

 15. hannelore bos zegt:

  De kookboekjes zijn van Koopmans Meelfabrieken Leeuwarden
  en Wouda”s meelfabriek sneek

  • anna zegt:

   Je bent een schat!!
   Dank je wel, het krijgt zeker een leuk plekje, en het word goed bewaard.
   Ik kan zo genieten van die spulletjes.
   Ik mail je nog even als ze zijn aangekomen.
   Ook hele gezellige dagen toegewenst, en nogmaals erg bedankt!

   groetjes Anna.

 16. hannelore bos zegt:

  ik heb nog 2 hele oude kookboekjes.
  Ik denk dat ze wel 60 a 70 jaar oud zijn.
  Mocht je er belang bij hebben dan mag je mij wel een mail sturen

 17. Ernestine zegt:

  Hallo Anna,
  ik heb weer genoten van jouw website! Het is steeds weer spannend om te zien wat jij er nu weer voor mooie oude spulletjes hebt bijgekregen. Fantastisch hoe jij alles weet te omschrijven en hoe je de dingen bewaart voor het nageslacht!
  Ik wens jou en je familie heel prettige Paasdagen en als het eens slecht weer is, kan je ook nog eens kijken naar mijn website, die ik ook weer iets uitgebreid heb.
  Groetjes,
  Ernestine

  • anna zegt:

   Hallo Ernestine,
   Erg leuk dat je even binne kwam kieke! En bedankt voor het erg leuke berichtje!
   We krijgen volgens mij geen mooi weer met pasen, dus kom ik lekker bij jouw snuffelen.
   Gezellige paasdagen gewenst!

   Groetjes Anna.

 18. tiny zegt:

  Hoi hoi,

  Nog een berichtje van mij.

  De tijd heeft hier stil gestaan en dat maakt een mens emotioneel. Ik ben van “51 en alles is zzzzzoooo herkenbaar. Soms zelfs nog een stappie terug naar de tijd van opoe. Zoiets raakt een mens. Weg uit de eenmansworst maatschappij. Bij ons begint het er ook al aardig op te lijken.

  Groetjes, Tiny

  • anna zegt:

   Hoi Tiny,

   Heel erg leuk je er weer was. Wat een prachtige woorden! Nu weet ik weer waarom ik mijn site gemaakt heb!! Wat super leuk is om samen met de mensen die van het verleden houden, nog een keertje te genieten van het herkenbare zoals het vroeger was.
   Erg bedankt voor de grote en mooie complimenten.
   Groetjes Anna:)

U mag hier een berichtje achterlaten! Het emailadres word niet getoond! Bedankt namens Binnekieke!!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s