Wildebras poppen

*De Wildebras van papier machè
*Mijn verzameling wildebrassen van papier machè

Ongeveer een jaar of 10 geleden heb ik mijn eerste papier machè baby wildebras gekocht, en sindsdien heb ik het verzamelvirus van de papier machè wildebras poppen te pakken! Ik heb nu ongeveer zo`n 35 wildebraspoppen van papier machè en het mooiste van een wildebras is,..  elke pop heeft weer een eigen uitstraling…..(handwerk) en maakt daarom elk popje weer uniek!!!

                  De wildebras van papier machè
Wildebras speelgoed komt van een Nederlandse fabriek genaamd “Het Poppenrijk” uit Steenwijk, door de gebroeders Nolles. Het was een fabriek voor tabaks artikelen, maar door de Tweede wereldoorlog kwam deze productie tot een einde! De beide broers Nolles probeerden op allerlei manieren het personeel aan het werk te houden.. Door een toeval kwam het idee om met de productie te starten van lappen popjes.

< Een lappenpopje werd het begin van de toekomst, en ontstond in de laatste jaren van de oorlog. De popjes werden door meisjes en vrouwen met de hand genaaid, (gevuld met houtwol) De ogen, neus, en mond werden er op geborduurd en tevens werden ze aangekleed.

Ook doordat de situatie in Nederland steeds verslechterde, en de materialen van de poppen productie op raakten, moesten de gebroeders Nolles onderduiken..
Een voorlopig einde…..
Ook nog na de oorlog werden deze popjes nog gemaakt, en de vraag van deze poppen was enorm, omdat er veel speelgoed verloren was gegaan tijdens de oorlog! Ondertussen was de handel in tabaksartikelen helemaal stil komen te liggen, vandaar ze verder gingen onder de naam `t Poppenrijk.

Na de lappen poppen onstond vlak na de oorlog het idee om de kopjes van de poppen van een sterker materiaal te maken!
Ze brachten de stoffen pop op de markt met een papier-maché maskertje.
Dit werd een mengeling van talk met vleeslijm en later papier machè. Dit materiaal werd in een houten mal geperst, èèn voor de voorkant, en èèn voor de achterkant. Dan werden de kanten aan elkaar geniet, daarover kwam dan de speciale coating, en werd de kop geverfd. Het lijf werd gemaakt van stof en gevuld met houtwol. De pop was ong. 30 tot 35 cm groot.

Deze periode duurde van 1945 tot ongeveer 1947, hierna kregen de poppen hun bekende vorm en kregen ze de naam “Wildebras”  in 1946. Arend Nolles, ontwierp een fabricageproces voor een degelijke pop: volledig gemaakt van papier-maché, deze was eerst nog gemaakt in houten vormen, maar deze barstten te snel. Arend Nolles bedacht iedere stap van de produktie. Ook de machines werden geheel door hem ontworpen. Om de kosten laag te houden werden de oude tabakspersen omgebouwd tot papier-maché persen.
In de jaren `50 bestond de poppen collectie uit een serie ongeklede papier machè poppen met gemodelleerd haar, opgeplakte ogen en mond. Sommige poppen hadden zelfs een “mama stem”. De luxere versies poppen hadden slaapogen en droegen een pruikje.

Voor f 5,95 werden ze verkocht, gekleed of ongekleed!!! Daar kon een dochter van een “gewoon” arbeiders gezin alleen maar van dromen… 

            De fabriek in Steenwijk.De papier machè periode (1946-1957)

bron: ineke v.d. swaluw

**Even tussendoor….het verhaal van Femmie.
Heel onschuldig zocht Femmie naar gegevens voor haar fotoboek over de familie, en kwam op mijn site terecht.
Haar schoonmoeder was vroeger jaren thuisnaaister voor Nolles.(`t Poppenrijk) Femmie heeft nog een foto waar ze achter de naaimachine zit…vandaar ik dit erg leuke levensverhaaltje van schoonmoeder Reinsje graag wilde plaatsen!
 

Mijn schoonmoeder Reinsje, was een geweldige leerlinge op de school in Onna. Ze wilde heel graag doorleren maar daar was in die tijd geen geld voor.
Haar vader had een klein boerderijtje en hij wilde haar graag laten leren maar het kon gewoon niet.
Ze mocht van school één extra jaar blijven en moest daarna werken. Ze kwam bij een mevrouw die goed kon naaien in de huishouding. In haar vrije tijd kreeg ze les en werd ze coupeuse. Als wij ’s morgens met een lap aankwamen dan belde ze avonds dat we de jurk konden ophalen. Ze naaide een prachtige jurk voor haar dochter Wilma die aan wedstrijddansen deed.
Niets was haar te veel, maar het bracht niets in het geldlaatje.
Ze besloot ook voor anderen te gaan werken eerst voor Nolles de
poppenfabriek. (`t Poppenrijk)
Prachtige setjes maakte ze. In het begin deed ze er nog wel eens wat extra’s
aan de modellen, maar dat mocht niet ook al was het mooier. Hele slierten met broekjes,
rokjes of sokjes naaide ze. Eerst naaien en later losknippen (dat scheelde duur garen en tijd.) De kleinkinderen maakten er wel eens een slinger van. Maar Nolles stopte ermee en toen ging ze naaien voor de plaatselijke kledingwinkels of de stomerij.

Tot aan haar dood, ….een aantal jaren geleden, was mooie kleding maken haar hobby.
Bedankt Femmie voor het mooie levensverhaal van je schoonmoeder Reinsje, en dat ik je berichtje mocht plaatsen!  


De papier machè wildebras is 29 t/m 60cm hoog en heeft een merkje, maar in het begin van het bestaan van `t poppenrijk werden er nog geen merkjes op de poppen geplakt! Toen de eerste poppen wat meer de vorm kregen van een echte pop, werd `t Poppenrijkmerk gebruikt!
Toen de naam Wildebras officieel was, werd het merk veranderd in een merkje met het bekende leitje en het getekend popje. Ook kreeg de pop nog het merk als label om de pols.

Alle onderdelen van de wildebras werden gedompeld in een speciale emulsie om te zorgen dat het materiaal niet zo snel brak, dan werden de onderdelen geschuurd en nog eens gedompeld in de emulsie. Dan kwam er nog een laag overeen om te zorgen dat de pop “watervast” was.

Zo werden alle losse onderdelen,
al hangend gespoten, en kwamen er zo uit te zien!!

(foto gekregen van een poppendokter)

**Hier zal ik mijn verzameling laten zien, het zijn geweldige poppen, en…
èèntje gekocht, altijd verkocht!!!

Elke keer als ik je aankijk en aan je denk,
begint mijn hartje te kloppen.
Elke keer als ik je zie
weet ik zeker dat mijn verzameling,
voor jou niet zal stoppen
.

Te beginnen met de grootste pop, de papier machè babypop van 60 cm. De pop is in drie uitvoeringen gemaakt. Met geel en bruin opgespoten haar en in een neger uitvoering, met zwart haar, bruine ogen, ook soms met blauwe ogen. De oogjes en mond werden in het begin er met de hand opgeschilderd, later werden dit transfers. Er kunnen grote oftewel kleine ogen gebruikt zijn. Deze pop werd ook vaak gebruikt bij lessen over babyverzorging.
Allereerst de wildebras (60cm) met geel haar en de grote transfer oogjes.

De wildebras (60cm) met geel haar en de transfer oogjes.
Hiervan heb ik er 5.

 
 

De neger baby wildebras (60cm) met kromme beentjes, zwart haar en bruine transfer oogjes. Draagt een wildebrasmerk op haar rug. Dit is een negerversie van de babypop hierboven.
De papier machè negerpoppen onstonden, doordat de verf soms vlekkerig of verkeerd opdroogde.

Een echte wens van me was om een grote neger babywildebras in mijn bezit te krijgen….en als je lang genoeg wacht, komt het vanzelf op je pad!!! Ik was de koning te rijk toen ik deze pop had gekocht! Ze was erg beschadigd, normaal vind ik dat helemaal niet erg, er is tenslotte veel met deze poppen gespeeld….maar dit was te erg.
Het was een hele klus, maar ze is geweldig geworden!!!!!

                    Zie mijn pagina “in en uit de lappenmand”

 

<<Deze babywildebras (60cm.) met bruin opgespoten haar ontbreekt nog in mijn verzameling!

**<<Wie kan me hieraan helpen?? U maakt me dan superblij!!!

Dan volgt de papier machè pop van 48cm. Geel geverfd haar, en blauwe transfer oogjes. Deze pop draagt het wildebrasmerkje op haar rug. Ze is ook gemaakt als negerpop, die ik ook nog graag bij mijn verzameling wil toevoegen……wie …o….wie????
Deze mooie meid heb ik zonder beentjes op een oude zolder uit een herenhuis gevonden.
Ik heb toen na veel zoeken 2 beentjes gevonden bij een poppendokter.

 
Dan krijgen we het papier machè popje van 37cm. Gemodelleerd geel geverfd haar. Blauwe of bruine transfer oogjes. Ook zij is gemerkt met het wildebrasmerkje.
Deze pop was zeer geliefd bij kinderen omdat de maat van het pop zo goed was te handteren en ze zat stevig in elkaar vast! Desnoods ging je er op staan….daar maakte
Wildebras dan ook reclame mee. Deze pop werd ook verkocht met een mohair pruikje, en in de neger uitvoering.

Merkje  Wildebras^                                                                            Merkje `t Poppenrijk^
(Foto2 onder) het linker popje heeft merkje uit de beginperiode `t Poppenrijk.
De andere popjes dragen het Wildebrasmerkje. 

 
Ze is ook iets molliger. Zie hieronder het linker popje. Het grootste kenmerk vind ik toch
wel dat het rechterarmpje krom is!!

Van deze wildebraspopjes van 37cm. Hiervan heb ik er 12.
Hieronder volgen wat foto`s van ze. Popje op de middelste foto heb ik zomaar gekregen van lieve Marjo! Erg bedankt!

  

  

Deze pop werd ook gemaakt en verkocht met een mohair pruikje, een donker en een blond pruikje. Dit was een luxer popje, die aangekleed en in doos werd verkocht. Soms hadden ze slaapogen en een pruikje op.
Wildebraspop met donker pruikje.
 
Wildebraspop met blond pruikje.

 

Dit is de negeruitvoering. Ze is ook 37cm. Maar was er ook in de maat van 40cm.

 

Dan komen we nu bij Roodkapje. Zij is 36cm. In 1955 was deze pop een tophit, zij droeg een origineel Roodkapje kostuum met papieren schoentjes. Volgens oud-medewerkers van `t Poppenrijk is deze pop niet van de fabriek Wildebras, hoewel de kleding daar wel is gemaakt…en de pop werd verkocht in een Wildebrasdoos.

Behalve de negerpoppen werden er ook licht bruine poppen gemaakt. In de jaren `50 kwamen veel immigranten uit Nederlands-Indië, en het idee ontstond daardoor om een aantal poppen in een ïndische huidskleur te maken.
Deze Javaanse pop stamt van begin jaren vijftig. Deze poppen zijn niet veel gemaakt en zijn dan ook zeldzaam!!! Ik was natuurlijk dolblij met zo`n popje!!!!
Persoonlijk mijn mooiste popje!

Het kleinste wildebras popje is het kleuterpopje oftewel het kaboutertje. Ze is 29cm. Ze draagt een wildebras merkje. Dit model popje is er in het blank en in het bruin.

Hiervan heb ik er 3, en hetzelfde popje in het bruin/zwart ben ik nog naar op zoek!!
Dus als u een tip hebt voor mij…neem dan contact met me op! Bedankt!


Dan nog als laatste de jongetjes wildebrassen. Ze zijn zeldzaam vooral het popje met de slaapoogjes. Ze zijn 37cm, en zijn niet gemerkt want ze komen uit de vroege periode van `t Poppenrijk. Er is ook weinig info over deze popjes te vinden.
 

Pop Jet heeft thee gezet in haar nieuw serviesje, want zij krijgt straks thee bezoek van haar buurvrouw Liesje.
Tingeling daar gaat de bel juist op tijd waarempel, Liesje zegt: stil kindertjes,… Nel vliegt naar de drempel.
Jetje schenkt de kopjes vol, Liesje maakt een praatje, en de poppen alle vier Luistr`en naar mamaatje.
Om het kleine tafeltje zitten ze zo knusjes, en ze spelen thee bezoek die twee lieve zusjes.

**Mocht u nog ergens een “vergeten” wildebras pop hebben liggen, mail me dan!
Ik geef ze een goed tehuis, en samen met de andere popjes word het genieten!
Beschadigd?? Geeft niets..ik knap ze met liefde op…mocht dat nodig zijn, en over de prijs valt te praten!


**Verzameld u ook poppen?
Leuk om dat te lezen, hieronder kunt u een reactie plaatsen!

57 reacties op Wildebras poppen

 1. Yvonne Bloemzaad van den Berg zegt:

  Ik heb net mijn wildebras negerpop van 40 cm naar de poppendokter gebracht in Amsterdam, zelf woon ik in Haarlem. Het elastiek waar hoofd, benen en armen mee verbonden waren aan de romp was vergaan en alles lag los. Na jaren van hij moet gemaakt is het er nu van gekomen. Ik heb hem gekregen als kind zijnde en ben nu 67 j. Overal wat verf splintertjes eraf maar heb dat jaren geleden bij gekleurd. Wat zal zij straks weer pontificaal zitten naast mijn grote beer die ik op mijn 16de leeftijd kreeg van ouders en zus. Het was altijd een grote wens om zo een beer te hebben en nadat ik uit het ziekenhuis kwam na operatie aan beide voeten zat de BEER op mijn te wachten. Dan ben je een puber maar heb gehuild van blijdschap.

 2. Ayten dogan zegt:

  Wat een mooie verhaal,
  heb van begin tot einde gelezen meestal ben ik geen lezer maar dit vond ik zo mooi.
  dankjewel dat je het liet zien.

 3. Mireille zegt:

  Hallo.
  Wat een leuke website heb je. Ik ben inderdaad iemand die een ‘vergeten’ wildebraspop heeft waarvan sommige zeggen dat hij weinig waard is. Toch is het een mooi plastic popje en nergens beschadigd, gewoon oud en hij ruikt ook een beetje oud. ik werd er verliefd op toen ik hem tegenkwam in een tweedehandswinkeltje.
  Heb jij interesse in dit popje misschien zodat je haar leuk aankleed en een plekje geeft in je verzameling? ik weet niet hoe ik een foto moet sturen maar ik.ben dan benieuwd wat zij nog waard is vandaag.
  Groetjes Mireille

 4. Janneke van den Berg-Witvliet zegt:

  Wat een mooie verhalen! Ik heb een Wildebraspopje (met merkje) maar zonder beentjes, mijn dochters dachten dat hij wel in een poppenbadje mocht, maar helaas… Zijn er nog ergens beentjes te bemachtigen? Trouwens, het is een losbol. Een complete revisie zou niet gek zijn. Is daar een adresje voor? Dan houd ik me graag aanbevolen. Het popje (29 cm) komt bij mijn grootouders vandaan, dus het is dierbaar. Er zijn ook nog kleertjes van. Groetje, Janneke ven den Berg

 5. g anssems duitshof zegt:

  ik had vroeger ook een wildebras pop het hoofd had tegen de kachel gelegen een deuk nu heb ik veel oude poppen van een rommelmarkt en heb ze zelf opgeknapt

 6. Riete zegt:

  hallo, mijn oudste zus had vroeger ook een wildebras pop, dat wisten we toen nog niet, voor ons is het altijd pop Treesje.
  maar dat Treesje niet tegen water kon wisten we niet (een regenbui ) ze heeft nog aan de waslijn gehangen om te drogen maar helaas. dat was Treesje. maar wij praten nog altijd over Treesje.
  dit was in de jaren 50 van vorige eeuw.
  nu heb ik zelf een kunststoffen wildebras, een hele leuke pop die als politieagent door het leven moest gaan maar nu weer een heel leuk meisje is.
  zelf heb ik mijn oude poppen nog en zijn er weer nieuwe bij gekomen. ik vond poppen vroeger al leuk en het blijft heel erg leuk.

  • Hallo Riete,

   Wat een triest verhaal, maar het is dan toch positief omdat je er een leuke herinnering aan over gehouden hebt.
   Nu zijn ze van kunststof en kan het tegen een stootje. Geniet van je popjes, je krijgt er nooit genoeg van om poppenmoeder te zijn.
   Bedankt dat je er was en een leuke herinnering achterliet, groetjes Anna.

  • Anneke Walraven zegt:

   Hallo
   Ik ben Anneke Walraven. Kwam bij een bezoek aan het Openluchtmuseum in Arnhem een pop tegen was erg bizar voor mij heb namelijk dezelfde pop thuis zitten. Ben van 1953 en heb hem voor mijn verjaardag gekregen. Heb haar de naam Ineke gegeven . Heb informatie bij het Openluchtmuseum gevraagd en kreeg van hun deze site. Leuk om te zien wat de historie van mijn pop is. Hij is van papiermaché en 60 cm groot. Heeft op de rug het zwarte label en de ogen zijn blauw en hij heeft blond ( geel ) haar. Heb er veel mee gespeeld en daardoor is hij wat beschadigd. Geen idee of er dan nog een waarde aangekoppeld zit. Wil de pop beslist niet kwijt maar ben wel benieuwd.

 7. H v Trier zegt:

  Wat een geweldig mooie poppen verzameling heb jij,,,,,,,,ik heb er zelf ook verschillende!!!!!!!! Prachtig!!!!!!! Groetjes en wees er zuinig op Henriette van Trier

 8. ineke cavallaro willems zegt:

  hallo anna
  ik heb ook een grote wildebras uit1950 ik heb hem van mijn oma gekregen,ben nu 66 mij pop heeft heel lang boven gestaan .omdat hij hij hier en daar kapot was maar heb nooit een poppen dokter kunnen vinden eindelijk heb ik er een kunnen vinden.was niet goedkoop maar had het er graag voor over om mijn pop (hans) wwer goed te krijgen.alleen jammer dat het mamma geluid niet het zelfde is maar daar was niet meer aante komen.wat de poppen dokt er ook zei dat mijn wilderbras 200 waard was
  toch leuk om te horen ben zo blij dat mij pop nu weer op zijn antieke fietsje vol trots in mijn kamer staad.Wat een mooie site heb erg leuk groet ineke

 9. Johna882 zegt:

  Merely a smiling visitor here to share the adore , btw outstanding style. Audacity, more audacity and always audacity. by Georges Jacques Danton. cdeeeacdaede

 10. Truus van Panhui zegt:

  Hallo
  Vandaag heb ik een grote Wildebras pop gekocht op de Luikse markt in Utrecht en ik ben er blij mee.
  Toen ik 1 jaar werd, dat was in 1949 kreeg ik van mijn opa de pop kado.
  Ik heb de pop uit de doos gehaald en zelf de hele dag in de doos gelegen,aldus mijn moeder.
  Bij elke verjaardag en sinterklaasfeest kreeg mijn pop door mijn moeder gemaakte nieuwe kleertjes zij zat dan s’morgens nieuw aangekleed aan het voeteneinde van mijn bed tot zover is het een leuk verhaal maar….
  Mijn zusje ,drie jaar jonger dan ik, moest naar het ziekenhuis en ze moest mijn pop mee(???)
  Wat was ik verdrietig en boos vooral toen ze weer thuis kwam en zag dat ze aan alle vingertjes had zitten sabbelen zodat ze bruine stompjes had.
  Voor mij was de lol er een beetje af.
  Ik kreeg nog twee kleine zusjes en mijn pop werd gebruikt en waarschijnlijk weggedaan.
  Jaren keek ik op beurzen naar de pop maar kocht haar toch steeds niet, vond ze vaak te duur, maar ze bleef in mijn gedachten.
  En vandaag zag ik er dus weer eentje ,wel met slap elastiek in armen,benen en hoofd maar dat moet toch op te lossen zijn?
  Misschien weet u waar ik dat kan laten of kun je dat zelf?
  Ik moet steeds naar de pop kijken ik ben er zo blij mee.
  Zodoende kwam ik ook bij u terecht en begrijp helemaal dat u er zo van houd.
  Voor mij is eentje genoeg.
  Ook heb ik zo’ n klein negerpopje gehad maar die is jammer genoeg ook verdwenen.
  Harte
  Ijk groet Truus

  • Hallo Truus,

   Wat een verhaal…..een verhaal om nooit meer te vergeten!!!!
   Maar….deze pop is nu zeker welkom bij je, ik hoop dat de pop veel goed kan maken.

   Bedankt, groetjes Anna.

 11. hallo anna ik heb na 50 jaar me pop terug van een buurmeisje mijn moeder had mijn pop aan haar gegeven toen ik 15 was dat heb ik altijd erg gevonden wand ik had haar van me vader gehad en die is toen in die tyd dood gegaan ik haar gevonden fija fache book het is voor mijn een wonder ook al zijn de teentjes kaal en kan je zien dat haar hoofd met nietjes aan elkaar heb gezeten ben dat buurmeisje erg dankbaar

 12. pauline zegt:

  Hoi Hannie

  Wat een mooie site en leuk dat ik je weer tegenkom ik was je een beetje uit het oog verloren als ik zo naar je verzameling kijk heb ik ze ook allemaal en sinds kort heb ik het javaanse jongetje ook aan mijn verzameling toe mogen voegen dus nu zijn ze met zijn tweeen het is een van de duurste popjes die ik heb en genieten doe ik er des te meer van .

  Groetjes
  Pauline

 13. Ineke van der Swaluw-van Gessel zegt:

  Hallo verzamelaars van Wildebraspoppen
  Vanaf 12 juni tot 17 december 2013 is een grote collectie Wildebraspoppen van verzamelaarster Tiny Vrugteveen te bewonderen in het Stadsmuseum Steenwijk, Markt 64.
  Voor de openingstijden kunt u bellen naar het museum: 0521-511704.
  Veel kijkplezier!
  Hartelijke groeten van Ineke van der Swaluw-van Gessel

 14. Els de vlieger zegt:

  Hallo Anna,

  Ik heb een Wildebraspop, een negertje. Deze is niet van papiermanche maar van een soort plastic, die toen aktueel was. ik heb de pop gekregen in 1958, of zoiets.
  Ik heb eerder op internet gekeken naar dit merk en ontdekte dat de originele familie Nolles een
  museum hebben opgezet met deze poppen. De wildebraspop komt van origine uit Steenwijk.
  Nu ben ik op vakantie in Steenwijk en ga morgen mijn pop overhandigen aan het Stadsmuseum der oudheden in Steenwijk. die hebben de poppen van Dhr. Nolles in hun bezit.
  Ik ben heel erg benieuwd hiernaar.
  Jammer voor jou, want nu blijkt dat jij ook deze popjes spaart en er heel veel vanaf weet.
  Ik hou jouw site in de gaten.
  Groetjes Els

  • Hallo Els,
   Bedankt voor je berichtje!
   Wat een leuk idee om je popje daar naar toe te brengen!! Het maakt niet uit waar het popje heen gaat,
   als het er maar goed voor gezorgt word! Qua verzameling heb ik papier mache wildebrasjes die zijn ouder dan de plastic popjes, dus het komt daar beter tot zijn recht.

   Leuk dat je er was, en succes, groetjes Anna

 15. Anna, heb nog eens zitten genieten van je mooie site!
  Fijne paasdagen!

 16. annita van der veen zegt:

  hallo ben ook in het bezit van een wildebraspop gekregen in 1957 van mijn ouders na een oogoperatie ,nu is hij voor onze oudste kleidochter bestemd ze is nu 12 jaar maar de armpjes en een beentje moeten gemaakt worden is dat nog wel te doen.

 17. Astrid zegt:

  Hallo Anna,
  Wat leuk om die poppen te zien. Doet me denken aan mijn Marijke, vernoemd naar de jongste dochter van Koningin Juliana. Later liet ze zich Christina noemen maar ik veranderde de naam van mijn pop niet. Het was een echte schildpad pop maar zag er bijna net zo uit als de poppen hier op de site. Mijn vader heeft hard moeten werken om die pop voor me te kopen en mijn opa heeft toen een kleding kastje gemaakt van een sinasappelkist en mijn oma maakte er een gordijntje voor. Mijn oma had ook heel veel kleertjes gemaakt, zowel gebreid, gehaakt als genaaid. Ik kreeg haar voor mijn 6e verjaardag en het was het mooiste cadeau dat ik ooit gekregen heb. Ik had nog een paar jongere zusjes en soms waren die wat hardhandig met Marijke en dan raakte ze wel eens gewond. Dan ging ik met mijn moeder naar de poppendokter en die kon haar weer opknappen gelukkig. Tot de dag dat 1 van mijn zusjes haar vermoordde (Marijke) ze sloeg Marijke met haar hoofd elke keer hard ergens tegen aan en toen dat gebeurde was ik niet thuis en ik heb Marijke nooit meer terug gezien.

  • Hallo Astrid,
   Bedankt voor je verhaal van vroeger!
   Ik kan hier zo van genieten om je herinneringen te lezen, ook al is de
   afloop erg verdrietig en zeker emotioneel voor je. Wat een pech ook voor Marijke.
   Erg leuk dat je er was, en bedankt dat je je verhaal met ons wilt delen!!!

   Liefs Anna

 18. Nelly de vries van Straten zegt:

  Halllo Anna,heb weer genoten van je site,heb een tijd geleden bij jou een advertentie mogen zetten,voor een ijzeren poppenwagentje,zoals bij jou op je site staat,niet gelukt toen maar ik heb er nu een gevonden op marktplaats,en daar ben ik dol gelukkig mee,maar hij is een beetje verkleurd,en die van jou is zo mooi wit,heb jij hem ergens mee schoon kunnen krijgen,ben benieuwd,en nog een vraagje,ik ben ook net begonnen met wildebraspoppen heb er een van 60 cm,maar de beentjes moeten denk ik opnieuw ge,elastiekt worden,kan je dat zelf doen?wat een vragen he?het is een heerlijke hobby,groetjes van Nelly

  • Hallo Nelly,
   Wat geweldig dat je toch een poppenwagentje hebt gevonden!!! Mijn wagentje was al zo toen ik het kocht. Zelf zou
   ik niet te veel schoonmaken aan het wagentje, het is oud, en geleefd, en het mooie ervan wat heeft het allemaal “gezien” en “gehoord”??
   Als het praten kon…
   Hey alweer een wildebrasmiep erbij…ha,ha. Leuk hoor! Ja hoor je wildebras kun je makkelijk zelf elastieken, je moet wel net de goede elastiek hebben, goed elastisch, rond, en niet te grof. Deze poppenelastiek is verkrijgbaar in een stoffen, knopen enz. winkeltje daar koop ik het ook altijd. Je kunt het per meter kopen.
   Mocht je nog meer vragen hebben, weet je mij te vinden 🙂

   Veel verzamelplezier, groetjes Anna

 19. Bep Bos zegt:

  oh, wat is het toch leuk om je site te bekijken, maar iedere keer weer voel ik nog de boosheid als ik “mijn papier-machée-negerpop” zie. Ik werd 10 jaar (1955) en kreeg toen deze pop voor mijn verjaardag, de eerste en tevens de laatste! Er was geen geld voor zulke luxe dingen.
  Maandenlang had ik voor de etalage staan kijken. Fl. 9,99 kostte de pop en dat kon mijn moeder niet zomaar uit haar mouw schudden! Mijn oudste zus maakte mooie kleertjes, zelfs toen ik al 12 was, zat de pop mooi te pronken naast mijn bed. De pop werd op een gegeven moment opgeborgen…..ik had een vriendje en ja, dan past zo’n pop even niet in je leven.
  Helaas…..mijn oudste zus, die bij ons inwoonde, had 2 zoontjes en toen ik als 17 jarige op mijn werk was, liet zij de jongens met mijn pop spelen…op het balkon en toen ging het regenen en gooide ze de natte pop gewoon weg!!!!! Ik hoorde dat pas veel later en eigenlijk ben ik tot op de dag van vandaag er erg boos om, hetgeen zij nooit heeft begrepen.
  Ik heb nog wel eens op poppenbeurzen gekeken, maar vond de prijzen veel te hoog, maar wie weet loop ik er ooit nog eens tegenaan.

  Bep

  • anna zegt:

   Hallo Bep,

   Och, wat een verhaal!!! Ik snap het super goed hoor dat je daar boos om bent!!
   Mensen die niet zo van poppen houden snappen dit niet, het is toch maar een pop?….
   Maar voor jouw zou nu je pop een hele mooie herinnering zijn geweest. Erg jammer, en vooral je nu wel kunt zien dat
   je pop erg duur is, je schaft ze zomaar niet aan.
   Maar ik hoop zo voor je dat je ooit “je” pop terug zult vinden, en dat lukt vast wel.
   Erg bedankt voor je “mooie” maar toch verdrietig verhaal.

   Groetjes Anna.

  • Hanny zegt:

   Ik begrijp je “”boosheid/verdriet”” goed. Mijn vader overleed toen ik net getrouwd was.
   Mijn man en ik bewoonde een etage in een oude buurt. Omdat we een zolder met anderen (incl. kinderen) deelden had ik mijn speelgoed en poppen en ook het poppenwiegje dat mijn vader voor mij had gemaakt. thuis achter gelaten.
   Mijn moeder na 3 maanden al een nieuwe man, “”die zijn vrouw niet met kinderen wilde delen””. Ik werd gevraagd voortaan maar weg te blijven wat mij heel erg veel verdriet heeft gedaan. Mijn door mij zuinig bewaarde speelgoed en poppen zijn gewoon door mijn moeder weggegooid. Niet de moeite genomen mij te vragen of ik ze kon komen halen. Zogenaamd omdat ik niet accepteerde dat zij een nieuwe man na mijn vader had. Wat onzin was want wij waren gewoon blij voor haar,maar die man was gewoon niet mijn vader.Tot op de dag van vandaag vind ik dat nog steeds erg.
   Natuurlijk zijn er veel ergere dingen in de wereld, maar toch doet het nog steeds een beetje pijn dat ik niets meer uit mijn jeugd heb. Wij hebben 3 jongens gekregen en onze zolder staat vol met speelgoed wat ik voor ze bewaar totdat ze het zelf willen hebben. Ik hoop dat die tijd eens komt en dat ze er dan ook een beetje blij mee zijn.
   (de transformers van de middelste zoon worden een keertje per jaar door hem weer
   bekeken, en hij was de eerste keer dat hij ze weer zag heel blij verbaasd dat ze er nog zijn. De andere jongens vinden hun oude speelgoed niet belangrijk maar wie weet komt dat nog.
   Intussen zal ik er goed voor zorgen.
   Hannie

 20. Leni Blom zegt:

  Dag Anna,
  Zoals je ziet ben ik weer op je mooie site.Ik weet niet welke maat pop het is omdat het lijf niet
  het juiste is.De maat van de kop is van oor tot oor 14 cm en van nek tot kruin 15 a 16 cm.
  Ik denk dat jij vast wel weet welk lijf erbij hoort.

  Zelf heb ik de grootste baby pop.Ik kreeg hem van Sinterklaas en mijn zus kreeg dezelfde.Mijn
  vader maakte er twee bedjes voor en een kastje met gordijntjes..Alles in de kleuren geel met
  groen.Toen ik trouwde ben ik vergeten mijn pop mee te nemen.Jaren later zei mijn moeder
  neem je pop maar mee.Ik trok de sokjes uit want ik kon aan een teen zien welke pop van mij
  was. Nee het was niet de mijn pop maar die van mijn zus.Zij was drie jaar jonger dan ik en had
  aan de grote teen gezogen.Deze was kaal en bruin geworden.Daar herkende ik mijn pop.
  altijd aan.
  “Dat is mijn pop niet”, mama, zei ik.Vraag of ik de mijne terug krijg.Het is nu al tien jaar
  geleden en ik heb hem nog steeds niet terug en durf er niet meer om te vragen.

  . Het zit me nog altijd dwars………….
  want ik voel dat de pop die ik heb mijn pop niet is.

  Maar de liefde voor de Wildebras is gebleven.Ik heb ook nog een stuk of tien latere poppen
  van dit merk maar mijn voorkeur hebben de papiermache poppen.

  Op zolder heb ik nog ongeveer 200 poppen en ook nog biscuit beeldjes van Heubach.
  De zogenaamde pianobabies.Soms zit ik mijn poppen aan te kleden.Ik heb bakken oude
  kleertjes en bijna nooit past er iets goed.Maar dat geeft juist zo”n leuk effect,vind ik.

  Het rare is dat ik vroeger nooit erg veel met mijn pop heb gespeeld.
  Ja,ja het kan verkeren.
  Ik heb trouwens erg veel bewondering voor het maken van je foto”s.Het is verschrikkelijk
  veel werk.Maar het ziet er zo schattig uit.Het steekt me aan.Ik ga gauw weer naar de
  poppenzolder.

  Dag Anna,
  groetjes van Leni.

  • anna zegt:

   Hoi Leni,

   Kijk van zo`n verhalen kan ik helemaal van genieten! Maar toch zou ik als ik jouw was toch een keertje je pop
   terug vragen, daar is toch niets mis mee, je kunt het toch uitleggen, en het lijkt me super als
   je je pop terug hebt, waar JIJ mee hebt gespeeld.
   Zoals ik lees ben je een echte poppengek, kunnen we elkaar de hand geven 🙂

   Veel plezier op je zolder!! :)))

   Groetjes Anna.

 21. Leni Blom zegt:

  Wat een mooie site!Ik heb er van genoten.Zelf heb ik mijn wildebras pop de grote nog van vroeger.Laatst kocht ik een kleinere maar helaas met een verkeerd lijf.Mocht je een lijf tegen komen wil ik het graag kopen..Ik hoop nog vaak terug te komen op je site.
  Groetjes,Leni.

  • anna zegt:

   Hallo Leni,
   Wat fijn dat je genoten hebt! Altijd leuk om te lezen.
   Ach wat jammer dat de kleine een verkeerd lijfje heeft.Wat is de maat van de kleinere wildebras? 36 of 29cm?
   Mocht ik er eentje tegen komen dan zal ik je zeker mailen.
   Bij deze meteen een oproep voor diegene die dit leest…

   Ik hoop dat je vaker binne komt kieke.
   Groetjes Anna.

 22. mirjam zegt:

  Hoi Anna,
  Ik vind het altijd leuk om even op je site te neuzen. Ik ben zelf verzot op al die mooie oude spullen. Afgelopen week kreeg mijn moeder uit een erfenis 2 prachtige oude poppen. Het kleine popje heeft een merkje KWS en dan een nummer. De grotere pop heeft alleen een nummer heb jij of een van de mensen die je site bezoekt misschien enig idee van welke fabriek dit merkje komt? Het popje met KWS en het nummer heeft armpjes en beentjes gemaakt van linnen. Ik dacht eerst dat WS voor Wildebras Steenwijk zou staan maar ik kan hier nergens iets over vinden.
  Groetjes,
  Mirjam

  • anna zegt:

   Hoi Mirjam,

   Bedankt voor je berichtje. Wat leuk dat je ook van oude spulletjes houd, ben je daar ook een verzamelaar ervan??
   Wat het kleine popje betreft, ik ken wel K&R, en k&w, kpn, kr, kmco, enz maar ik ken geen kws merkje. Een wildebras is het zeker niet, want die hebben
   een soort stickermerkje op hun ruggetje. Misschien is er iemand die dit leest, die je verder kan helpen. Dat zou mooi zijn.
   Dus bij deze een oproepje voor Mirjam.

   Doe je moeder de groetjes en zeg maar dat ze de popjes goed moet bewaren, en wie weet heb je binnenkort een antwoord.

   Groetjes Anna.

  • Hallo Mirjam, (betreft oproepje van Mirjam)
   zou de “S” in het merkje KWS misschien een “G” kunnen zijn? En welk nummer staat daarachter?
   KWG staat voor Keramische Werke Gräfenhain (Duitsland) waar vanaf 1930 tot in 1960 poppen gemaakt werden van papier maché en composiet.
   Verder ken ik nog het merk K & W, dit staat voor König u. Wernicke.
   Misschien kan je de poppen nog iets duidelijker omschrijven: materiaal, lengte, nummers, soort ogen, eventueel de soort pruik enz. Wie weet kan ik je dan verder helpen.
   Groetjes,
   Ernestine

 23. adrie vd helm zegt:

  Hallo,
  Ook ik heb zo blonde wildebraspop nog vanuit mijn kindertijd de handjes en voetjes zijn beschadigd nat geworden denk ik,en hij heeft een deuk op zijn achterhooft ze heet katie vraag me niet waarom dat weet ik niet meer.
  Ik heb een pop met kopje gmerkt pedigree de rest is van hout en hij heeft geen armen en is een looppop. Het oogje is weggezakt maar een liefhebber kan dit zeker maken. Deze pop is van mijn zussen geweest en daarna kreeg ik hem dus hij moet minimaal 60 jaar oud zijn. Ik heb geen band met de pop en staat te verstoffen, ik wil hem dan ook wel verkopen, maar vindt het leuker als iemand er echt blij mee is, dus een liefhebber, geen handelaar, niet dat hij op een hoop word gegooid want dat vindt ik zonde.
  Groetjes en bedankt Adrie.

  • anna zegt:

   Hallo Adrie,
   Wat leuk dat je pop uit je kindertijd nog hebt! Goed bewaren hè??
   De houten pop waar je het over hebt lijkt me een heel oudje, zelf heb ik ook een houten pop, zonder handjes, en die is van begin 1900.
   Maar mocht er natuurlijk iemand zijn die meer over de pop kan vertellen, graag!

   Bedankt dat je er was, en voor je leuke bericht!
   Groetjes Anna
   .

 24. geertje eiting zegt:

  goedemiddag
  ik heb een pop uit de vuilnis gered kreeg hem van een vriend die kwam vragen of ik het wilde anders ging het bij grof vuil dat vond ik jammer dus heb ik het aangepakt
  iedereen zeiwat heb jij een mooie pop maar dacht daar verder niet bij na
  nu zie ik tot mijn stomme verbazing dat het een wildebras pop ik heb dat net nagekeken
  het is die met het gele haar
  kan er nog niet over uit maar ben er heel blij mee

  groetjes geertje eiting

  • anna zegt:

   Hallo Geertje,

   Ik kan best goed geloven dat je blij bent met je pop! Wat een geluk!!
   En wat goed dat je haar hebt gered uit het vuilnis, ik had er niet aan moeten denken dat
   ze daarin terecht was gekomen ):
   Bewaar haar goed, en erg bedankt voor je leuke verhaal.

   Groetjes Anna

 25. jootje zegt:

  Mijn wildebras pop is ook van latere datum. In de jaren 70 gekocht. Heeft bruine krullen en het lijf is van harder plastic en het hoofd van iets zachter plastik

 26. guppie zegt:

  ik heb er een uit het einde van de jaren 60. Ligt een beetje weg te kwijnen op zolder

 27. kalynda zegt:

  Ik had wel een Wildebraspop maar van latere datum: uit de beginjaren ’60. Een pop van 40 cm met lange donkere haren die ik Marion noemde. Ik denk dat er destijds een artikel in de Marion stond met patronen voor deze pop, maar ik weet het niet zeker. De pop van mij is niet bewaard gebleven maar ik heb een zelfde exemplaar later weer teruggevonden in precies dezelfde kleding als die van mij had.
  Ik kreeg de pop voor mijn (5e denk ik) verjaardag met kleertjes erbij die mijn moeder gemaakt had.

 28. madelein zegt:

  Ook mij zeggen de wildebras poppen me helemaal niets maar ik was dan ook geen poppenkind meer van de auto’s voetballen en andere jongens dingen. Waarbij ik blij ben dat mijn ouders de jongens en meisjes dingen niet duidelijk aangaven. Of zou dat bij meisjes die met auto’s spelen anders zijn dan jongens met poppen? Trouwens de naam wildebras doet helemaal niet popachtig aan maar juist stoer vind het dan ook een “vreemde” naam om aan mooie lieflijke poppen te geven .

 29. Lia zegt:

  Wat een leuk log! Ik ken de Wildebras poppen wel, maar heb er geen gehad. Bij ons thuis werd met ontzag over de prijs van dergelijke poppen gesproken
  Toch had ik wel een pop van goede kwaliteit volgens mij. In ieder geval één van de drie poppen die ik had.
  Zou het een Schilpadpop geweest kunnen zijn, vraag ik me af? Ik weet het niet meer, die waren denk ik ook wel duur

 30. Frank zegt:

  Bij papier mache poppen denk ik aan de poppenkastpoppen die we vroeger zelf maakten van papier mache dus (alleen de hoofdjes, de rest van het lijfje was de kleding van stof die moeders erbij naaide) Maar wat hierboven beschreven staat doet bij mij geen belletje rinkelen.

 31. sjoukje zegt:

  De Wildebras-poppen ken ik denk alleen van vriendinnetjes en nichtjes. De poppen van het plaatje komen me tenminste bekend voor. Ik was helemaal niet zo’n poppenmoedertje, maar ik vroeg wel vaak een pop voor Sint of mijn verjaardag. Die had ik dan in de etalage zien staan. Mooi in een doos, met een roze tulen jurkje. Maar mijn ouders waren wijzer en ik kreeg hem niet. Ik heb op mijn 7e of 8e jaar een pop gekregen van een broer van mijn vader die in Amerika woonde. Met slaapogen en hij kon mama zeggen. Zo’n pop vond je in die jaren (’47 of ’48) bij ons eigenlijk nog niet. Dat vond ik dus helemaal geweldig. Ze had ook een rose jurkje en leren schoentjes. Het hoofdje en de armen en benen waren van porselein. Het “mama” was trouwens niet om aan te horen. Meer een soort gekrijs. Persoonlijk vind ik de Käthe Kruse poppen de allermooiste. .

 32. grompie zegt:

  Wildebras-poppen…sorry, het zegt me niets. Zoals ik bij een ander log al eens schreef had mijn zus een plaspop met slaapogen.

 33. Coosje zegt:

  Ik ben nooit een echt poppenkind geweest, maar ik heb wel eens een pop bezeten met een papiermaché kopje en een lappen lijf, of dat een wildebras was. . . geen idee. Ik weet wel dat ik haar Anneke noemde.
  Later heb ik nog een celluloid pop gehad, die heb ik nog steeds. Het is er eentje met slaapogen en de beroemde elastiekjes van wr1944. Die heette trouwens Josée ach ja en mijn eerste beertje (ook met zaagsel gevuld ) waarvan de armpjes zijn leeggelopen , zit naast haar op een plank in de slaapkamer.
  Jammer dat je hier bij reacties geen foto’s kunt plaatsen anders had ik ze kunnen neerpoten.

 34. wr1944 zegt:

  In m’n jonge jaren was het spelen met poppen niet m’n favoriete tijdspassering. En mocht je toen toch nog een zekere neiging vertonen dan vertelde je ouders op indringende wijze wel dat er jongens- en meisjesdingen waren. Maar gelukkig waren op dat gebied m’n genen van het juiste soort.
  De enkele keer dat ik een pop in handen kreeg was dat meestal fataal voor die pop. Ik was al op vrij jonge leeftijd bedreven in het gebruik (OK, misbruik) van de katapult. Maar ik had als compensatie ook m’n goede kant. Bij sommige poppen zaten armpjes en beentjes met een elastiekje aan elkaar. En bij het vele aan- en uitkleden van de poppen kon dat elastiekje wel eens losschieten of zelfs breken. Met een haaknaald deed ik dan een ingrijpende operatie en kon dan het elastiek weer van de ene ledemaat via het lichaampje met de andere ledemaat verbinden. Dan had ik weer een blijde zus.
  Ik heb geen idee van het merk of herkomst van de poppen van m’n zussen. Vaag zweeft de naam Schilpad rond in m’n geheugen. Ik heb ook nog een hele vage herinnering van een pop waar de voorkant van het gezicht was vastgenaaid aan de rest van het hoofd. Door de krullebol viel dat nauwelijks op. Ik heb dat altijd een beetje morbide gevonden. Een tante had ook nog een pop als sierobject met een porceleinen hoofd en voor de rest een uitmonstering als van keizerin Sisi
  Er schiet me nog iets wonderlijks te binnen. M’n oudste zus had een grote pop. En met Oudjaar had m’n vader sterretjes meegebracht om toch iets vuurwerk-achtigs in huis te hebben. Het werd “koudvuur” genoemd, dus ongevaarlijk voor de kinderen maar het was alles behalve dat. Toen m’n jongste zus met het rondbewegen van een sterretje per ongeluk de pop raakte zei die pop “poef” en er bleef een zielig hoopje zwarte vlokken over. Inderdaad, de pop was gemaakt van celluloid.

 35. henny jane zegt:

  Waarschijnlijk had mijn moeder er wel eentje, die was in 1934 geboren. Later had ik zelf plastic poppen, er zat geen zacht materiaal aan!
  Henny Jane

 36. Hannie de Boer. zegt:

  Ben in,t verleden geregeld op de site ,,binnekieke,, geweest maar dit ziet er heel mooi en rustig/overzichterlijk uit ! KOMPLIMENTEN !

  • anna zegt:

   Hallo Hannie,
   Wat een geweldige eerste reactie! Bedankt daarvoor, ik vind het zelf nu ook beter te overzien, en ben erg blij met mijn nieuwe site! Ik hoop dat je nog vaker binne komt kieke!
   Leuk!
   Groetjes Anna.

U mag hier een berichtje achterlaten! Het emailadres word niet getoond! Bedankt namens Binnekieke!!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s